NEA

Νέα

nea21

Υγρό Μέσου Ώτος Στα Παιδιά

Η συλλογή υγρού στο μέσο ους (τυμπανική κοιλότητα),στα παιδιά είναι συχνό φαινόμενο, ειδικά στις ηλικίες 2-5 ετών,που αρχίζουν οι πρώτες ιώσεις,ρινίτιδες και αλλεργίες σπανιότερα( εκκριτική ωτίτιδα). Όταν υπάρχει φλεγμονή, δηλαδή πόνος στο αυτί και πυρετός ή εκροή πυώδους υγρού (μέση πυώδης ωτίτις), χρειάζεται : αντιβίωση και ρινική αποσυμφόρηση.

Στην προηγούμενη περίπτωση που δεν είναι πυώδης, περιμένουμε έως και 8 εβδομάδες, το ανώτερο 3 μήνες, χωρίς ιδιαίτερη θεραπεία: αποσυμφορητικά της μύτης, ρινοπλύσεις, ίσως κορτιζονούχο ρινικό σπρέι και αντιισταμινικό
για μερικές εβδομάδες,αναλόγως της έντασης των συμπτωμάτων, αν έχουμε ενδείξεις αλλεργίας κυρίως. Κάποιες φορές σε ηλικία από 4 ετών και πάνω, ίσως βοηθήσει το φούσκωμα μπαλονιού ειδικά μελετημένου.

Η αιτία (μηχανισμός) είναι η δυσλειτουργία ευσταχιανής σάλπιγγας, που φέρνει σε επικοινωνία οριζόντια ,τη μύτη και το μέσο ους ,στα παιδιά. Τα «κρεατάκια» συμβάλλουν επίσης, έως την ηλικία των 7 ετών, μετά από ιώσεις
ή αλλεργική ρινίτιδα (υπερτροφία αδενοειδών εκβλαστήσεων).

Σπάνια αν δεν έχουμε βελτίωση και το παιδί δεν ακούει καλά (ίσως καθυστερεί και η εξέλιξη λόγου), ο Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) καταφεύγει σε σωληνίσκους αερισμού (αερισμός του μέσου ωτός) που σε μερικούς μήνες και σπάνια έτη, αποβάλλονται μόνοι τους. Οι σωληνίσκοι μπαίνουν με γενική αναισθησία. Ακουστικά επίσης μπαίνουν,μόνο στην περίπτωση που τα άλλα αποτύχουν. Η παρακέντηση (αναρρόφηση υγρού) μπορεί να πραγματοποιηθεί παράλληλα με την τοποθέτηση των σωληνίσκων.

Γενικά πρώτα ο παιδίατρος αξιολογεί το παιδί και μετά ο παίδο-ωτορινολαρυγγολόγος.

nea1

Παιδοφθαλμολογικός έλεγχος

Η λειτουργία της όρασης είναι μία μαθησιακή διαδικασία για τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Μαθαίνουμε να βλέπουμε όπως μαθαίνουμε να μιλάμε. Σήμερα γνωρίζουμε ότι η καθοριστική περίοδος για την ανάπτυξη της όρασης, αίσθησης που τροφοδοτεί τον ανθρώπινο εγκέφαλο με το 85% των πληροφοριών από το εξωτερικό περιβάλλον, εκτείνεται μέχρι περίπου το 9ο έτος της ζωής.

Η ευπλαστότητα όμως του οπτικού συστήματος βαίνει γεωμετρικά μειούμενη, από τη γέννηση μέχρι το 9ο έτος. Κατά συνέπεια, οφθαλμολογικά προβλήματα που επιδρούν στους πρώτους μήνες της ζωής (π.χ. συγγενής καταρράκτης, παραμένον πρωτογενές υαλώδες, ιριδικορικές συμφύσεις, συγγενές γλαύκωμα, κ.ά.), έχουν δραματική επίδραση στην ανάπτυξη της οπτικής λειτουργίας. Είναι καθοριστικής σημασίας ο έγκαιρος εντοπισμός και η άμεση θεραπευτική αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, ώστε να εξασφαλιστεί η σωστή ανάπτυξη της όρασης.

Ο προληπτικός οφθαλμολογικός έλεγχος σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, θα πρέπει να ξεκινά νωρίς. Όλα τα νεογέννητα παιδιά στις προηγμένες χώρες, αλλά όχι στην Ελλάδα, υποβάλλονται σε οφθαλμολογικό έλεγχο για να αποκλεισθούν συγγενείς παθήσεις που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση. Στην κατηγορία αυτή ανήκει ο συγγενής καταρράκτης (συχνότητα 1 στις 400 γεννήσεις) και το συγγενές γλαύκωμα (συχνότητα 1 στις 10000 γεννήσεις), η αμφιβληστροειδοπάθεια της προωρότητας (είναι υπεύθυνη για το 25% περίπου των τυφλών παιδιών), αλλά και ποικίλες άλλες συγγενείς οφθαλμικές ανωμαλίες. Παιδιά χωρίς κάποιο αποδεδειγμένο κλινικό πρόβλημα αλλά με κληρονομικό ιστορικό ή με κάποια ευρήματα που εγείρουν πιθανότητες για υποκείμενη νόσο (π.χ. συγγενής εσωτροπία, συγγενής απόφραξη ρινοδακρυϊκού πόρου, κ.α.), επανελέγχονται γύρω στον 3ο μήνα της ζωής.

 

Σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις (WHO, ΑΑΟphth, RCOphth), κάθε παιδί θα πρέπει να υποβάλλεται σε προληπτικό παιδοφθαλμολογικό έλεγχο:

  • Στη γέννηση
  • Στον 6ο -12ο μήνα, στο 3ο & 5ο έτος της ζωής
  • Ετησίως μετά το 6ο έτος

 

Ο προληπτικός παιδοφθαλμολογικός έλεγχος του νεογνού, προσφέρεται στη ΓΑΙΑ & διενεργείται από μια ομάδα 4 εξειδικευμένων παιδοφθαλμιάτρων. Μετά την ενστάλαξη μυδριατικών σταγόνων που προκαλούν διαστολή της κόρης, ελέγχεται η ανατομική ακεραιότητα και μορφολογία των ματιών του νεογνού. Διαθλαστικές ανωμαλίες και στραβισμικές παρεκκλίσεις αξιολογούνται σε επόμενο στάδιο (3ο ή 6ο μήνα). Οι γονείς λαμβάνουν μία φόρμα με αναλυτικά στοιχεία για τα ευρήματα του προληπτικού οφθαλμολογικού ελέγχου, αλλά και για το χρόνο της επόμενης παιδοφθαλμολογικής εκτίμησης. Έτσι, μπορούν να είναι σίγουροι για την ύπαρξη των ιδανικότερων συνθηκών για την ανάπτυξη της όρασης του παιδιού τους, όπως ακριβώς ορίζουν οι συστάσεις των διεθνών οργανισμών.