ΑΡΘΡΑ

Άρθρα

Ωτιτιδα στα παιδια

Ένα συχνό πρόβλημα που απασχολεί τα παιδιά , κυρίως κάτω των 5 ετών,ιδίως το χειμώνα, πολύ συχνότερα αν πάνε παιδικό σταθμό.

-Είναι φλεγμονή στο έξω ους(εξωτερική) ή συνηθέστερα αυτή την εποχή στο μέσο ούς(μέση).

-Συμπτώματα: -Πυρετός,πόνος στο αυτί(στις κινήσεις του πτερυγίου : (εξωτερική),οίδημα ίσως,παροδική βαρηκοία λόγω υγρού.

-Ωτοσκόπηση: δϊνει τη ΔΙΑΓΝΩΣΗ!

-Συνηθέστερα αιτίες (ιογενείς,βακτηριακές). ΠΧ..ρινίτιδα,(συνάχι),αδενοειδ ίτιδα(κρεατάκια), φαρυγγοαμυγδαλίτιδα,,γρίππη,οσ τρακιά,ιλαρά κλπ.

-Σπανιότερα: τραυματισμοί,αλλεργική ρινίτις,όγκοι,κλπ.)

-Συμβάλλουν: ψύχος,υγρασία,κολύμβηση ιδίως σε πισίνα(εξωτερική).

-Παθογενετικός μηχανισμός; *Δυσλειτουργία ευσταχιανής σάλπιγγας (συνδέει μύτη με μέσο ούς, πιο οριζόντια η θέση της στα παιδιά και μικρότερο μήκος), *ρινική απόφραξη(καταρροή,μπούκωμα κλπ ).

 

ΠΡΟΛΗΨΗ
-Αποφυγή,όσο δυνατόν, την προσβολή από λοιμώξεις: ρινικός καθαρισμός με φυσιολογικό ορό, αποσυμφορητικά ή σπάνια αντιισταμινικά -εμβόλια (ιλαράς,πνευμονιόκοκκου,γρίππη ς,αιμόφιλου κλπ )

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
-Σε εξωτερική Ω: τοπικές σταγόνες,ίσως αντιβιοτικό ή κορτιζόνη.,παυσίπονα

-Σε οξεία μέση. Ω: +Αν είναι ιογενής ( εκκριτική):μόνο ρινοπλύσεις! +Αν είναι μικροβιακή, αντιβίωσή περί τις 10 μέρες.

-ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ,ΚΑΤΩ ΤΩΝ 2 ΕΤΩΝ
+ΩΡΛ αντιμετώπιση πότε;: -σε ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ. ΟΜΩΣ
(υγρό πάνω από 3 μήνες :τυπανοκέντηση,,έλεγχος βαρηκοίας σωληνίσκοι αερισμού, αδενοειδεκτομή, αμυγδαλεκτονή πόνος στο αυτί που επιμένει 5 ώρες!), διαγνωστικές δυσκολίες(βύσμα κυψελίδας,νεογνό κλπ.)
-Άλλες επιπλοκές σπανιότερες;
. Εγκεφαλικό απόστημα,μαστοειδίτιδα (ίσως πυώδης συλλογή),ρήξη τυμπάνου παράλυση προσωπικού ,χολοστεάτωμα..
-Υγρά τοπικά επιθέματα,παυσίπονα, μπορεί να ανακουφίσουν το παιδί από τον πόνο.

 

ΟΔΗΓΙΕΣ-ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
-Ψυχραιμία πρώτα από όλα, όχι αμέσως πολλά φάρμακα, αντιβίωση όταν το κρίνουμε, αποσυμφόρηση, παυσίπονα. Σε σοβαρές και επίμονες καταστάσεις και σε επιπλοκές της ΟΜΩΣ
ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΣΤΟΝ ΩΡΛ
ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ. ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΩΚΟΣ

Η ανορεξια στα μικρα παιδια

Η ΑΝΟΡΕΞΙΑ ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ

Συχνά απασχολεί πολλούς γονείς ότι το παιδί τους πχ. ηλικίας 3 ετών δεν τρώει. Δηλαδή νομίζουν ότι δεν τρώει όσο πρέπει ή τρώει όλο τα ίδια (όπως μακαρόνια, πατάτες η γλυκά) και ανησυχούν για την ανάπτυξη του .Το πρόβλημα γίνεται πιο έντονο όταν και άλλοι από το περιβάλλον όπως οι γιαγιάδες και οι παππούδες που για να ευχαριστήσουν το παιδί ( και τους ίδιους) , δίνουν ότι θέλουν εκείνα ( κυρίως γλυκά).Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι παιδί που δεν είναι άρρωστο , δεν έχει αναιμία, δεν το πιέζουμε και πεινάει, θα φάει .Η ποσότητα φυσικά ποικίλει από παιδί σε παιδί ,από ηλικία σε ηλικία, από μέρα σε μέρα! Δεν είναι ρομπότ ένα παιδί όπως όλοι. Για παράδειγμα ένα φλιτζάνι τροφής για ένα δίχρονο παιδί είναι ένα γεύμα κι όχι ένα πιάτο όπως νομίζουν οι μεγάλοι! Το βασικό είναι κάποια στιγμή να ελέγξουμε κλινικά το παιδί αν είναι καλά και εργαστηριακά αν έχει έλλειψη σιδήρου κυρίως ή άλλου παράγοντα. Αν όλα είναι καλά ,δεν αγχωνόμαστε, δεν το πιέζουμε, δεν του δίνουμε γλυκά πάρα μόνο στο τέλος του γεύματος και αυτό με μέτρo κάποιες φόρες αν το ζητήσει .Δεν του κάνουμε το χατίρι να του δίνουμε μόνο 1-2 αρεστές τροφές άλλα το μαθαίνουμε να έχει ποικιλία υγιεινών επιλόγων χωρίς να μας απασχολεί η ποσότητα άλλα η ποιότητα. Δεν επιμένουμε να το φάει όλο καλλιεργούμε τη συνήθεια να τρώει υγιεινά με όλη την οικογένεια όσο δυνατόν ή με άλλα παιδάκια όπως στους παιδικούς σταθμούς και προσπαθούμε να δημιουργούμε ευχάριστη ατμόσφαιρα και ακόμα και ποικιλία και έμπνευση στον τρόπο παρουσίασης. Αν παρόλα αυτά αρνείται, αδιαφορούμε, παίρνουμε γρήγορα το πιάτο χωρίς να περιμένουμε πολύ και περιμένουμε το επόμενο γεύμα χωρίς να δείξουμε διόλου ότι μας πείραξε. Συμπέρασμα: Γερό παιδί που πείνασε και βρίσκει να φάει ,αν δεν το πιέσουμε και βρει παρέα και ηρεμία θα φάει! Το θέμα είναι τι θα φάει! Το φαγητό είναι ικανοποίηση του αρχέγονου ενστίκτου και απόλαυση για πολλούς άλλα πότε καταναγκασμός και υποχρέωση!

Γριπη: Πως θα προφυλαχθουμε

ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΟΦΥΛΑΧΤΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΡΙΠΗ

Ο παιδίατρος Χρήστος Μπώκος δίνει κάποιες συμβουλές για να προφυλάξεις την οικογένειά σου και ειδικά τα παιδιά από την εποχική γρίπη!

Τι πρέπει να κάνεις για να προφυλαχτείς εσύ και η οικογένειά σου;

1. Εμβολιασμός: Για όσους δεν έχουν κάνει καθόλου το εμβόλιο γρίπης ακόμα και τώρα υπάρχει χρόνος για να γίνει. Ενδείκνυται για παιδιά από 6 μηνών και πάνω. Όσοι έχουν παιδιά μικρότερα των 6 μηνών οφείλουν να εμβολιαστούν οι ίδιοι και όσοι έρχονται σε επαφή με αυτά τα βρέφη (γιαγιάδες, αδέλφια, νταντάδες κ.λπ.).

2. Προσωπική υγιεινή: Μπορεί να αποδειχθεί και σημαντικότερη του εμβολιασμού αν γίνεται προσεκτικά. α) Πολύ καλό πλύσιμο των χεριών πολλές φορές την ημέρα με απλό σαπούνι β) καλό κόψιμο των νυχιών γ) δεν βάζουμε τα χέρια στο στόμα ή τα δάχτυλα στη μύτη δ) φοράμε μάσκα αν έχουμε βήχα ή ρινοκαταρροή ή αν ερχόμαστε σε επαφή με αρρώστου ε) αποφεύγουμε τους κλειστούς χώρους όταν συναθροίζονται πολλά άτομα στ) σκουπίζουμε τη μύτη σε χάρτινο μαντήλι και το πετάμε αμέσως ζ) όταν βήχουμε γέρνουμε το κεφάλι μας μέσα στον αγκώνα μας για να μην εκτοξευθούν τα σταγονίδια στο περιβάλλον η) όταν επιστρέφουμε σπίτι αλλάζουμε ρούχα θ) αλλάζουμε συχνά τα σεντόνια μας και αερίζουμε στο σπίτι.

3. Διατροφή: Δεν απαιτούνται σκευάσματα βιταμινών για τα παιδιά. Αρκούν τα φρούτα. Τρία έως 5 φρούτα την ημέρα είναι αρκετά για να θωρακίσουν την υγεία των παιδιών σε βιταμίνες όπως επίσης εάν τρώνε και πολλά λαχανικά. Πορτοκάλια, ακτινίδια, μήλα αλλά και οποιοδήποτε άλλο φρούτο αρέσει στο παιδί όπως και φρέσκα λαχανικά είναι το ιδανικότερο για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ροταιος: Τι ειναι ?

Ροταϊός: Τι είναι και πώς θα προστατέψουμε τα μωράκια μας;

Κάποια βρέφη μπαίνουν και στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα απίστευτη σωματική και ψυχολογική κόπωση αλλά και οικονομική επιβάρυνση για την οικογένεια. Γιατί να υποβάλουμε το μωρό μας σε αυτή την ταλαιπωρία και να ζήσουμε αυτή τη δυσάρεστη εμπειρία ενώ μπορούμε να την αποφύγουμε; Η λύση είναι η Ενημέρωση και ηΠρόληψη. Ας μάθουμε, λοιπόν, περισσότερα:

 

Τι είναι ο ροταϊός; Αν σου κάνει εντύπωση η ονομασία του, μάθε ότι προέρχεται από το λατινικό rota που σημαίνει τροχός καθώς έτσι φαίνεται το σχήμα του στο μικροσκόπιο. Ο ροταϊός είναι η κύρια αιτία οξείας γαστρεντρίτιδας και εκδηλώνεται σε βρέφη τους πρώτους μήνες της ζωής τους και σε μικρά παιδάκια.

Είναι συχνός; Ναι, το 95% των παιδιών σε παγκόσμιο επίπεδο θα περάσει μέχρι να γίνουν 5 ετών ένα τουλάχιστον επεισόδιο γαστρεντερίτιδας. Επίσης ο ροταϊός ευθύνεται για τις μισές εισαγωγές παιδιών μέχρι 5 ετών σε νοσοκομεία. Πώς θα το καταλάβω αν κόλλησε το παιδί μου; Τα συμπτώματα της οξείας γαστρεντερίτιδας από ροταϊό, που διαρκούν από 3-9 μέρες, μοιάζουν με αυτά της απλής γαστρεντερίτιδας: πυρετός, εμετός, υδαρής διάρροια, αδιαθεσία, ανορεξία, πόνος στην κοιλιά, βήχας, ρινόρροια, αφυδάτωση.

Τι να κάνω; Αν το μωράκι ή το παιδάκι σου τα εμφανίσει, κάλεσε τον παιδίατρο για να εκτιμήσει τη σοβαρότητα της νόσου και να σου πει αν πρέπει να πάτε στο νοσοκομείο. Μέχρι να έρθει ο γιατρός μην του δίνεις τίποτα από το στόμα, ούτε καν νερό, για 2-4 ώρες μετά με τον τελευταίο εμετό. Αν δεν ξανακάνει, δίνε του σταδιακά νερό ή ηλεκτρολυτικό διάλυμα κάθε 5 λεπτά.
Θεραπεύεται; Δεν υπάρχει θεραπεία. Οι γιατροί στόχο έχουν την πρόληψη ή την αντιμετώπιση της αφυδάτωσης που έχει πάθει το παιδάκι.

Μπορεί να κολλήσω και εγώ; Ναι, το μωρό ή το παιδάκι μπορεί να κολλήσει και τη μαμά του και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας ή άλλα παιδάκια αν πηγαίνει παιδικό σταθμό. Ο ροταϊός είναι πολύ ανθεκτικός ιός και μεταδίδεται όταν μολυσμένα χέρια, παιχνίδια ή άλλα αντικείμενα έρθουν σε επαφή με το στόμα.

Πότε είναι η επικίνδυνη περίοδος; Από Δεκέμβριο έως Ιούνιο.

Τι να κάνω για να το προλάβω; Εμβολιασμό! Ο εμβολιασμός είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης της οξείας γαστρεντερίτιδας από ροταϊό.

Πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιάσω το παιδί μου; Ο εμβολιασμός συστήνεται από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Είναι πολύ σημαντικός καθώς μειώνει τις πιθανότητες, κατά 90%, μειώνει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σε περίπτωση που κολλήσει, το παιδάκι και η οικογένεια δεν ταλαιπωρούνται σωματικά και ψυχολογικά με νοσηλεία στο νοσοκομείο. Επίσης, είναι σε πόσιμη μορφή και δεν δυσκολεύεται το βρέφος να το πάρει.

Πότε πρέπει να γίνει; Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν δύο εμβόλια και ο εμβολιασμός μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και στην ηλικία των 6 εβδομάδων ενώ χορηγούνται 2-3 δόσεις.

Σε κάθε περίπτωση αρμόδιος είναι ο παιδίατρος ο οποίος θα σε ενημερώσει σχετικά για τον ροταϊό, ενημερώσου και πρόλαβέ τον!

Χρονιος βηχας

ΧΡΟΝΙΟΣ ΒΗΧΑΣ

Συχνά απασχολεί τους γονείς κάποιος χρόνιος βήχας που έχει το παιδί τους δηλαδή ένας βήχας που κρατάει πάνω από 15 μέρες και ειδικά πάνω από ένα μήνα ή και για πολλούς μήνες ακόμα και αν δεν είναι καθημερινός η συνεχής άλλα αρκετές ώρες την ημέρα ή αρκετές μέρες την εβδομάδα ή αρκετές εβδομάδες το μήνα ή ακόμα σημαντικότερο πολλούς μήνες του έτους. Ένα παιδί κάτω των 3 ετών που ίσως πάει στον παιδικό σταθμό ή έχει μεγαλύτερο παιδάκι που πάει συνήθως έχει συχνές ιώσεις που φέρνουν βήχα επανειλημμένα. Αθροίζονται τα επεισόδια σαν να είναι ένα.Εξετάζουμε βέβαια και άλλες εκδοχές όπως παρατεινόμενη ρινίτιδα σπάνια αλλεργική στη ηλικία αυτή ,υπερτροφία αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια), εισχώρηση ξένου σώματος (ξηρός καρπός),η σπανιότερα ΓΟΠ(παλινδρόμηση) . Σε μεγαλύτερα παιδιά σκεφτόμαστε πιο συχνά εκτός από τη λοίμωξη και το μεταλοιμώδη βήχα τα αλλεργικά αίτια όπως αλλεργική ρινίτιδα ή βρογχικό άσθμα. Δεν ξεχνάμε και αίτια όπως πνευμονία (ιογενής, μυκοπλασματική κλπ.),κοκκύτης που υπάρχει ακόμα και κάποτε είναι ήπιος,ακόμα και ψυχογενής βήχας! Πάνω από όλα μετράει το καλό ιστορικό από τον ιατρό ,το κληρονομικό,η καλή κλινική εξέταση αναπνευστικού ανώτερου και κατώτερου και όλων των συστημάτων και μετά παρακλινικό έλεγχο όπως παλμική οξυμετρηση, γενική αίματος με επικέντρωση στο Λευκοκυτταρικό τύπο,τα ηωσινόφιλα,τις ανοσοσφαιρίνες IgE και ενδεχομένως αλλεργικά τεστ Rast ή δερματικά τεστ από αλλεργιολόγο. Σπανιότερα ίσως χρειαστεί βρογχοσκόπηση με εύκαμπτο βρογχοσκόπιο από ΩΡΛ για να αποκλειστεί η εισχώρηση ξένου σώματος αν υπάρχει υποψία η ακτινογραφία θώρακος για πνευμονία άτυπη η βρογχεκτασία η ατελεκτασία. Ο παιδίατρος είναι πρώτος αρμόδιος και υπεύθυνος να κρίνει, να εξετάσει , να διαγνώσει το πρόβλημα και ξαναδώσει θεραπεία. Επί αμφιβολιών ή ανάγκης διενέργειας εξειδικευμένων εξετάσεων,θα το παραπέμψει στον ειδικό όπως αλλεργιολόγο, πνευμονολόγο, ΩΡΛ. Απλές διαπιστώσεις αρχικά ίσως κατευθύνουν στη διάγνωση. Αν είναι άνοιξη,καλοκαίρι χωρίς ιστορικό ίωσης μαζί με αλλεργικές εκδηλώσεις π.χ.απο το δέρμα και κληρονομικότητα οδηγούν προς άσθμα τη διάγνωση ενώ βήχας χωρίς καθόλου παθολογικά ευρήματα που σταματάει με το παιχνίδι και τον ύπνο σε ένα αγχώδες παιδί ίσως είναι ψυχογενής!Υλακώδης βήχας (σκυλίσιος) το χειμώνα είναι πιθανόν λαρυγγίτιδα άλλα δεν είναι συνήθως χρόνιος. Η θεραπεία εξατομικεύεται και ξεκινάει από άπλα μέσα όπως ρινοπλύσεις,υδρατμούς,ήπια αντιβηχικά έως αντιαλγικών ή αντιασθματικά ακόμα και αντιβιοτικά όποτε χρειάζεται αναλόγως. Η διάρκεια ποικίλει. Ίσως κάποτε δεν χρειαστεί καμία θεραπεία!Δεν ξεχνάμε ότι ο βήχας είναι ένα αντανακλαστικό αποβολής ερεθιστικών παραγόντων και δεν θέλουμε να τον καταστείλουμε!Η αιτία μας ενδιαφέρει και αυτή πολεμάμε για να ανακουφίσουμε όσο πρέπει το παιδί χωρίς όμως τις παρενέργειες ,τις επιπτώσεις και την ταλαιπωρία άσκοπων εξετάσεων και λάθος φάρμακων!Διάγνωση λοιπόν με προσοχή και μετά επιλεγμένη και ασφαλή θεραπεία με σύνεση και λογική!

ΜΕΡΕΣ ΚΟΡΩΝΟ-ΙΟΥ

Οι μέρες περνούν, οι εβδομάδες ,ίσως και μήνες και αυτός ο άτιμος, αόρατος ,αθέατος, αδυσώπητος ,απτόητος, μικροσκοπικός εχθρός, ο κορώνα-ιός ,σαρώνει τα πάντα στο διάβα του !
Σκορπίζει σε μεγάλους και μικρούς ,ιδίως τους ευαίσθητους, τη βαριά ασθένεια (πνευμόνων και όχι μόνο) και τον θάνατο !
Σε απλούς πολίτες ,αλλά και σε γιατρούς και γενικά νοσοκομειακούς!
Ακλόνητος παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες ,τόσων και τόσων επιστημόνων, από άκρη σε άκρη της γης ,συνεχίζει ακόμα, με την τρομερή μεταδοτικότητά του, παρά τις αρχικές αισιόδοξες προβλέψεις, την επέλασή του….
Επέλασή ενός …βοριά ασταμάτητου ,ενός σεισμού παγκόσμιου, ενός βιολογικού τσουνάμι, που οι απώλειες που επιφέρει παγκόσμια σε ζωές και οικονομία, αλλά και στην ανθρώπινη ψυχή και κοινωνία είναι ανυπολόγιστες, προσομοιάζοντας με ανθρώπινο πόλεμο! Ίσως προμήνυμα ενός πυρηνικού πολέμου! Ενός ολοκαυτώματος! Άνθρωποι
που το έζησαν στο παρελθόν ξέρουν καλά για τι δράμα πρόκειται!
Η απειλή, ο φόβος ,η παγκόσμια τρομοκρατία, σε όλο της το μεγαλείο!!
Δεν ξέρουμε πότε θα απέλθει ,τι θα αφήσει ως τότε, πόσα πτώματα ,πόσες καταστροφές και συνέπειες παντός είδους!
Θεωρήθηκε αρχικά σαν μια νέα γρίπη, έμοιαζε σαν τον ιό SARS ή ,MERKS τότε όμως είχαν περιοριστεί !
Γελάστηκαν όμως δυστυχώς! Φάνηκε πολύ πιο μεταδοτικός, θανατηφόρος και απρόβλεπτος! Επιπλέον δεν υπάρχει ακόμη καμία ανοσία ,ούτε εμβόλιο, ούτε σίγουρο φάρμακο! Έτσι υποτιμήθηκε κάπως και αρχής γενομένης της Κίνας ,ταξίδεψε Ιταλία, Ι σπανία, Αμερική και παντού ,σκορπίζοντας το θάνατο και τον πανικό !

Ο πλανήτης μας, εντωμεταξύ, δεν είχε υποστεί και λίγα ως τώρα: πυρηνικά ,πολέμους, οικολογικές καταστροφές, τσουνάμι, σεισμοί, κατάχρηση χημικών, τοξικών, εξαφανίσεις ζώων, πυρκαγιές, πείνα, τυφώνες και τόσα άλλα! Το «ξενοδοχείο» του ανθρώπου αλλοιώθηκε!!
Η τεχνολογική επανάσταση , η ηλεκτρονική επανάσταση ήταν μοναδικά , ο άνθρωπος πήγε στο φεγγάρι ,αλλά με όλα αυτά έστρεψε και πολλά εναντίον του και κυρίως τη φύση που τον εκδικείται πια!! Ο άνθρωπος έφυγε από τη ρίζα του ,από τον Θεό του! Έχασε τις αξίες του!! Την ανθρωπιά του, την τιμιότητα ,την ταπεινότητα, τη σύνεση, την αγνότητα!
Παιδιά γεννήθηκαν με αθωότητα στην ψυχή και εξελίχτηκαν σε επιστήμονες και τεχνοκράτες, που έφεραν αλματώδη εξέλιξη ,αλλά και συμφορές, πυρηνικά , πολέμους, καταστροφές! Δημιούργημα πολλά από αυτά ,φυσικών φαινομένων ,αλλά και του ανθρώπου, που είδε πολλά εναντίον του, να γίνονται από τον ίδιο!
Τον άνθρωπο που ξέχασε αυτά που γαλουχήθηκε –κανένα παιδί δε γεννιέται εγκληματίας-και στον βωμό του στενού οικονομικού συμφέροντος, γονάτισε ,έσκυψε, υπέκυψε, πούλησε την ανθρωπιά του και έγινε τρομοκράτης, πυρηνικός καταστροφέας ,πολεμιστής, πιόνι κυκλωμάτων, ύπουλων οργανώσεων – ανά τον κόσμο, που υποκινεί την εκμετάλλευση ενεργειακών πηγών και ανθρώπινων ψυχών και ζώων !
Το μυαλό και η πράξη καθοδηγείται πλέον και ελέγχεται ,σαν μια μάζα αγέλη ,που τη σέρνει ο κτηνοτρόφος, όπου θέλει! Αυτό θέλουν! Τον πλήρη έλεγχο των πάντων!
Με μέσο τον ίδιο τον άνθρωπο, αυτούς που προανέφερα, τους στυγνούς εκτελεστές των εντολών! Εντολών απάνθρωπων, από απάνθρωπων ,που κάποτε ήταν άνθρωποι και απανθρωποποιήθηκαν! Μεταλλάχτηκαν σαν τους …ιούς! Εκφυλίστηκαν και τάχτηκαν εναντίον
του ανθρώπου!!

Νόμισαν όλοι σε όλο τον πλανήτη, ότι θα τον κάνουν ότι θέλουν και τους κατοίκους του επίσης , για να πάνε άραγε εκείνοι σε άλλον; Ποιος ξέρει;
Τελικά όμως δεν πρόλαβαν, τους πρόλαβε ο ιός, τιμωρήθηκαν για όλο αυτό το τερατούργημα που έφτιαξαν και τις καταστροφικές επινοήσεις τους!
Ο ιός δεν κάνει εξαιρέσεις ,ούτε διακρίσεις και σε αυτούς! Όλοι κινδυνεύουν το ίδιο! Μεγάλοι, μικροί, πλούσιοι ,φτωχοί, δυνατοί, αδύναμοι, σε κάθε χώρα, σε κάθε τόπο, ακόμα και σε ανάκτορα!
Μια απίστευτη ισότητα έφερε ο κορώνα- ιός! Όλοι εδώ ίδιοι και ίσοι! Ίσοι στον φόβο, τον κίνδυνο, την πιθανότητα ίασης ,μετάδοσης! Δικαιοσύνη τρόμου, μακάβρια δικαιοσύνη ,αλλά δικαιοσύνη!
Έκλεισαν τα πάντα ,διακόπηκαν συγκοινωνίες , δραστηριότητες παντού και έτσι έπρεπε .αλλά αυτό έφερε άλλες δυσκολίες και δυσμενείς επιπτώσεις ,σε οικονομία, ψυχολογία, εργασία και παντού και τώρα και στο μέλλον… Γκρέμισμα του καπιταλισμού, του υπέρμετρου καταναλωτισμού ,φιλελευθερισμού ,της αγοράς ,του εμπορίου ,του τουρισμού! Απομυθοποίηση και εκμηδένιση της αξίας των υλικών αγαθών ,της εικόνας ,του φαινομενισμού, μπρος στον φόβο του απρόβλεπτου θανάτου!
Φυσικά η ανθρωπότητα προσπαθεί με ότι μέσα διαθέτει και πολεμά αυτό τον μεγάλο εχθρό! Σαν 3 ος παγκόσμιος πόλεμος –βιολογικός μοιάζει !!Όλοι οι λαοί απέναντι σε έναν κοινό εχθρό!
Ακόμα οι επιστήμονες προσπαθούν ,αλλά ο δρόμος φαντάζει μακρύς…
Μήπως τελικά και οι ιοί είναι η νέα εξουσία του πλανήτη; Μήπως είναι
ένας άλλος Θεός που πάει να μας διδάξει πως τίποτα δεν είμαστε εμείς οι άνθρωποι ,που τώρα εξαρτόμαστε από ένα αντισηπτικό ,μια μάσκα και μια ελπίδα ενός εμβολίου, μήπως και σωθούμε; Θα σωθούμε ή θα προκύψουν κι άλλα αν δεν συνετιστούμε; Αν δεν αποβάλουμε την ολιγοψυχία, την ματαιοδοξία ,τον υλισμό, την αλαζονεία;

Λίγες ελπίδες μας απέμειναν ! Να αγαπηθούμε όπως τώρα, να ενωθούμε, μέσα από αυτή την κοινή τραγική εμπειρία ,να μάθουμε να ζούμε να ζούμε πιο αληθινά πιο ανθρώπινα, πιο φυσικά!!
Νε λίγα ή πολλά ,αλλά ξέγνοιαστα!!
Η ζωή λίγα χρόνια είναι για τον καθένα μας!
Μια σταγόνα στην αιωνιότητα!
Ένα φτάρνισμα στην περιστροφή της γης!!
Ας είναι τουλάχιστον τα χρόνια αυτά του καθενός μας ανθρώπινα !!
Ήρεμα!!!

Χρήστος Α. Μπώκος
Παιδίατρος
Συγγραφέας